Az enyhe tél miatt az idén korábban fakadtak a fák mint más években, ezért
ilyenkorra már be kellett, hogy fejezzük a lemosó permetezést.
A csonthéjas gyümölcsfák közül már virágzik a kajszi és lassan az őszibarack,
ezért a kötődés elősegítésére használhatunk kötődésfokozó szereket.
A legegyszerűbb, ha a bórtartalmú szereket választjuk a hormonhatásúak helyett,
mivel erre mindenképpen szüksége van minden növénynek.
Ilyen lehet a DAMISOL B,a DAMISOL Bór koncentrátum,DAMISOL BB Gyümölcs,a SOLUBOR
és a magas hatóanyagtartalmú SAVABÓR is.Ez utóbbinak előnye, hogy 12,5 % bórt
tartalmaz szerves kötésben.
Ebben a levélben a pH-ról szeretnék írni!
Mielőtt a műtrágyák ismertetésére sor kerülne, beszélni kell a kémhatásról,
másnéven a pH-ról.
A pH az egy kémiai fogalom amely valaminek a savanyúságát illetve a lúgosságát
fejezi ki.
Ennek a számszerűsítésére alkottak egy számsort, amely 1- től 14-ig terjed.
Az egyes pH a legsavasabb rész, a 14-es a leglúgosabb részt fejezi ki.
A következőkben néhány közismert élelmiszer illetve anyag pH-ját szeretném bemutatni:
pH
0 tömény savak
1 gyomorsav
2 citromlé, savas eső
3 ecet,cola
4 narancslé, paradicsom
5 sör,borok, fekete kávé
6 normál esővíz, vizelet(pH 4,9-7,5)
7 nyál(pH 6,4-6,9), vér(pH 7,4)
8 tengervíz
9 szódabikarbóna
10 mosópor(foszfáttartalmú), mésztej
11 ammóniás tisztítószerek
12 mosópor(foszfátmentes)
13
14 tömény lúgok
A növényeknek is van meghatározott pH- igénye,különösen a talajjal szemben.
A Talajokat a pH szempontjából a következőképpen értékeljük:
-erősen savanyú: <5,5 pH
-savas: 5,5-6,0 pH
-közepesen savas: 6,0-6,5 pH
-enyhén savas: 6,5-7,0 pH
-semleges: 7,0 pH
-enyhén lúgos: 7,1-7,5 pH
-közepesen lúgos: 7,5-8,0 pH
-lúgos: 8,0-8,5 pH
-erősen lúgos: 8,5< pH
Néhány zöldségféle optimális pH-igénye:
Paprika: 6-6,5
Paradicsom: 6-6,5
Uborka: 6-6,5
Sárgarépa: 6,7-6,9
Petrzselyem: 6,6-6,8
Vöröshagyma: 6,8-7,1
Káposztafélék: 6,8-6,9
Fejes saláta: 6,2-6,4
Bab: 5,8-6,1
Spenót: 6,1-6,3
Zeller,Cékla: 7,1-7,2
A kémhatás vonatkozásában a zöldségfélék igényei nem olyan szélsőségesek,mint
a dísznövényeké. Valamennyi zöldségfaj a semleges, enyhén savanyú talajokat
kedveli.
Most időszerű a gyep levegőztetése, ehhez kölcsönözhetünk a barkácskölcsönzőkből motoros gépet.
Az összetett műtrágya kiszórása is most időszerű (ne csak pétisót adjunk hanem
foszfort és káliumot is, sőt mikroelemeket tartalmazó trágyát is!).
Vannak speciális gyeptrágyák, ha ezeket drágáljuk vegyünk PK összetett műtrágyát
és keverjük Mikramiddal, mely nitrogén mellett mikroelemeket is tartalmaz.
Nagyon jó, ha alginitot is kiszórunk a szellőztetett vagy gereblyézéssel megtisztított
gyepre.
Szépen fejlődik a februárban elvetett spenót és borsó.
Most már vethetjük a nyári retket, burgonyát, céklát, káposztaféléket,
az időszak végén a dinnye- és tökféléket, paprikát, paradicsomot, csemegekukoricát.
Már márciusban vethetjük a következő fűszereket: ánizs, borsfű, mustár, kapor,
kömény, koriander, majoranna.
Március végén még nem késő cserépben, tejfölöspohárban is megpróbálkozni a
melegigényesebb növények palántanevelésével, hiszen csak május közepén ültethetjük
ki teljes biztonsággal.
Fontos, hogy csak elég világos helyen próbálkozzunk vele, mert a fényhiány szokott
a legnagyobb gond lenni.
Tűzdelés nélkül, vagyis poharanként 1-2 szemet vessünk a dinnye- és tökfélék
valamint a csemegekukorica magjából. Nagyobb edénybe szórva vessük a paprika
és paradicsom magját, majd 1-2 lombleveles korban tűzdeljük egyenként tejfölös
poharakba.
A honda kerti kisgépeivel is megismerkedhetünk a http://www.hondakisgepek.hu/index2.htm oldalon. Kár, hogy nem túl részletesen.
A Növényvédelem Online (http://www.novenyvedelem.hu/) lapján a témában nagyon sok helyre eljuthatunk.
A fővárosi lerakatokkal is rendelkező szombathelyi Prenor Kft faiskolai árait tekinthetjük meg a http://www.prenor.hu/hun/h_index.html címen.
A Hermann Otto Bonsai Egyesület nemhivatalos honlapja: http://www.extra.hu/bonszaj/index.html
Itt a bonsai nevelése mellett van egy alapos cikk a növényi mérgezésekről (melléklet1
címszó alatt).
A Terra-vita humusztrágyával ismerkedhetünk meg a www.mofa.hu
címen. Főbb jellemzői: hatásában a hagyományos szerves trágyák harmincszorosával
ér fel, magas humusztartalmú, használatával elkerülheto a mutrágya alkalmazása
talaj- és környezetbarát, élolényre, növényzetre nincs káros hatása, toxinokat,
gyommagvakat nem tartalmaz csapadékszegény idojárás esetén sem éget 25-30% termésnövekedés
érheto el az érési folyamat 2-3 héttel rövidül.
Saját magam gyep alá használom egyéb szerves trágya helyett.
A füge
Az idei enyhe tél régóta először kímélte meg vidékünkön a takaratlanul hagyott
bokrokat, így termést is remélhetünk belőle.
A füge az egyik legősibb, ázsiai származású szubtrópusi kultúrnövény.
Hazánkban a gyakori visszafagyás miatt bokor alakú, melegebb vidékeken fává
nő.
Míg a szubtrópusokon önbeporzással, vagy a fügedarázs által termékenyül meg,
nálunk megtermékenyülés nélkül termést képző típusokat tartanak.
Tősarjak szétültetésével, vagy dugványozással könnyen szaporíthatjuk. Legbiztosabb
ősszel megszedni ezeket és nedves homokban átteleltetés után a dugványokat 20-30
cm-re vágva elültetni.
Zölden az íze nem jó, de hashajtónak vagy befőttnek kiváló. Beérve nyersen
a legkitűnőbb, de aszalják is, nálunk azonban csak ritkán érik be.
Magas cukortartalma mellett Ca, P, Fe, szénhidrát, valamint E-vitamin is van
benne.
Szárítva pótkávénak, frissen borban párolva fácánsültekhez köretnek, levesnek
vagy főzeléknek is elkészíthető.
Fügebefőtt
A nem egészen érett gyümölcsöket mosás után megszurkáljuk és ecetes vízzel telt edénybe rakjuk. Előzetes főzését szintén ecetes vízben végezzük. Amikor a kellő puhaságot elérte, lehűtve üvegekbe rakjuk. Egy liter vízbe 60 dkg cukrot adva cukoroldatot készítünk és felöntjük az üvegeket. Vízfürdőben 90-95 fokon húsz percig, vagy gőzben 10-12 percig hevítjük.
Fügesaláta
Hozzávalók
5 friss füge, 1 alma, 2 banán, 2 narancs, 2 evők. mazsola, 2 dl tejszín, 4 dkg
és 2 evők. cukor
A gyümölcsöket szeleteljük, aprítjuk, a 4 dkg cukorral összekeverve lehűtjük. A tejszínt 2 evők. cukorral összekeverve habbá verjük és ezzel tálaljuk.
Karácsonyi keksz
Hozzávalók
2 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg őrölt mogyoró, 10 dkg mazsola, 10 dkg szárított
füge, 5dkg reszelt csokoládé, 15 dkg liszt
A tojást a cukorral 10 percig keverjük. A többi hozzávalóval jól összekeverjük. A tepsiben 3 rudat formálunk belőle, a leggyengébb lángon 1-2 órát szárítjuk. Még melegen fölszeleteljük.
Olyan 3-4 éves korában terem a magról kelt is - hacsak nem valami agyonnemesített
fajta, ami bolti árunál nagyonis meglehet.
Nálunk épp az idén termett először 2 jókora gyümölcsöt egy ötéves tő. Fűtetlen
kis üvegházban tartottuk, ha a vékonyabb ágak vissza is fagytak, alulról azért
kihajtott. Legjobb pár fokon tartani télen, akkor még hamarabb termőre fordul.
Egyébként könnyen lehet dugványozni is akár egy-kétéves fás részekről is ilyenkor,
de nyáron zöld hajtásokról is. Gyökeres tősarjat talán én is tudok adni ha erre
jársz.
Nyugodtan vissza lehet metszeni akár méter magasan is és sövénnyé alakítani,
ekkor a virágzás csökken, de a növény elviseli. Viszont utána erős hajtásokat
hoz amiket rendszeresen kell metszeni.
Vagy alaposan kiritkítani úgy, hogy a legöregebb részeket szedjük ki. Ezután
nyáron rendszeres
felügyeletet igényel, mert sok lesz az uj, fiatal hajtás, melyeket ritkítani
kell.
Lehet, hogy jobb megoldás, ha minden másodikat eltávolítja, vagy átülteti.
Tetvek ellen nagyon sokféle szer jó, pl. Pirimor, Decis, stb.
Sajnos a borászat terén nem vagyok egészen otthon, de azért összefoglalom
a gondolataimat.
Hogyan is lehet bort hamisítani?
- Ha nem a tényleges termőhelyet tüntetik fel a címkén, pl. tokajiként adnak
el máshonnan, sőt más fajtákat is tartalmazó bort.
- ha nem megengedett segédanyagokat, vagy a megengedett mértéken túl használnak,
pl. sok cukor, illegális színezőanyagok, alkohol, víz, glicerin, tannin, borkő,
kénsav, fukszin, almasav, stb.
Védekezni csak szigorú törvényi szabályozásal és ellenőrzéssel lehet ellene, mind a termelőkre, mind a forgalmazókra nézve.
Néhány cikket találtam a weben:
A http://www.bereg.uzhgorod.ua/binfo/info0042/tartalom.htm oldal legalján a
65 évvel ezelőti hamisításról és a jelenlegi helyzetről:
"vizet, alkoholt, aromákat, borkősavat, almasavat, cukrot “társítanak”.
Ennek a borszerű anyagnak forrnia sem kell, néhány óra alatt létrehozható. Az
előbbi technológia enyhébb változatánál erjesztett seprű is jár a kutyulékhoz.
Ezzel a trükkel alig egy hónap alatt elkészíthető a szintetikusnál kicsit jobb
ál-borital."
"Magyarországon legújabban a bor izocukorral történő édesítése terjedt
el. Ezzel az a gond, hogy az illegális pincészetek nem a szőlővel termeltetik
meg a cukrot, hanem a kukoricaföldről szerzik be. (A kukoricából ugyanis nagy
mennyiségű cukor nyerhető ki.)"
A http://www.cegnet.hu/cv/9802/cvcikk98023.htm oldalon olvashatunk a borkommandó mellett pl. a hamisítás módjáról:"A hamisítók profi vegyészek, náluk már nem is a hiánycikknek számító seprőből, hanem kukoricából készül a lőre. Ehhez új technológiát, úgynevezett hideg utas módszert alkalmaznak, és így szűk két hét is elég a termék elkészítéséhez. Az erjedést adalékanyagokkal gyorsítják, ehhez kiválóan megfelel a nitrogéntartalmú műtrágya. A bor ízének beállításához a kereskedelmi forgalomban szabadon vásárolható alma-, borkő-, citrom- és csersavvat használják."
A http://szerhir.szerencs.hu/990610/jvedki.htm oldalon a bor jövedéki termékké nyilvánításáról talál cikket.
A http://www.vilaggazdasag.hu/20010126/burgundi.sht oldalon a burgundiai borhamisításról,
a
http://www.vilaggazdasag.hu/20001121/mboros.sht -n a hazairól látunk cikket
a világgazdaságból.
A http://www.baranyanet.hu/dn/98nov/27/begbor.htm -n a baranyai helyzetről egy
cikk.
A Beszterceinél szinte mindegyik fajta kevésbé érzékeny a himlővírusra, valószínűleg attól hulltak le a Besztercei gyümölcsei.
Szeptember eleji a Debreceni muskotály, közepi a Bluefre (öntermékenyülő), végi a President. Mindhárom kiváló friss fogyasztásra.
Van a szőlőnek egy nem fertőző, ún. élettani betegsége a fürtkocsánybénulás,
aminek a tünetei megegyeznek az ön által írtakkal. Különösen a Chasselas, Furmint,
Olaszrizling és Othellon gyakori.
A fürtkocsány főtengelyén és a bogyóskocsányon néhány mm nagyságú kör, vagy
ovális alakú, besüppedő, barna, lilásbarna vagy fekete foltok vannak. Ha a kocsányt
körülölelik a foltok, a károsított rész alatti kocsányrészek elhalnak, és a
bogyók lassan összetöppednek, savanyúak maradnak, értéktelenné válnak.
Több ok együttese váltja ki: a tőke magas kálium, alacsony magnézium és kálciumszintje, a tőke vízháztartási zavara, a talaj csekély humusztartalma.
Védekezés:
- a talaj humusztartalmának emelése szervestrágyázással,
- csak laborvizsgálat alapján műtrágyázzunk: ideális a 2,5-3:1 K2O:Mg arány.
Tartós Mg hiány esetén pótoljuk a Mg-ot.
- a betegség észlelése esetén 2-3 alkalommal magnéziumszulfáttal permetezhetünk.
- talajlazítás,
- nitrogén túltrágyázás kerülése,
- egyenletes öntözés.
Március vége-április eleje az optimális idő. Épp a múlt hírlevélben ajánlottam
egy lapot a fűvetésről, ahol
minden jól le van írva.
http://www.baranyanet.hu/dn/98szept/30/924pazsi.htm
Íme:
"Hogyan lesz szép a pázsit "A szomszéd kertje még zöldebb" - tartja a mondás, de némi igazság is van benne. A nyugati országok csapadékosabb klímája kedvezobb az üde, szép pázsit neveléséhez, mint a mi szárazabb levegoju, kevesebb csapadékot nyújtó klímánk.
Szemet gyönyörködteto a szép, üde gyep. Nagyobb területen mutatósabb, ha az összefüggo gyepfelületet nem szabdalják fel növények, fák, cserjék. Ezeket jobb, ha csoportokban a gyepfelület szélére, a sarkokra ültetjük. A funyírás is könnyebb lesz.
Szép gyepet sikerrel osszel vagy tavasszal telepíthetünk. Oszi telepítéshez
augusztusban felássuk, vagy felszántjuk a területet, az idegen anyagokat - követ,
gyökereket - gondosan kiszedjük, majd
ülepedni hagyjuk. Szeptember elején-közepén mélyen felkapáljuk, finoman elgereblyézzük,
elegyengetjük és lehengerezzük. Ha szervesanyagban szegény a talaj, ásás vagy
kapálás elott terítsünk
szét egyenletesen komposztot, tozeges földet, vagy földdé érett trágyát. Hengerrel
annyira meg kell tömöríteni a talajt, hogy lábnyomunk ne süllyedjen bele.
Az elokészített területre szórva vetjük a fumagot. Most már sokféle fumagkeverék
közül válogathatunk. A magkeverékeket különbözo talajra, fényviszonyokra és
használatra állítják össze. Van rendszeresen
öntözött, üde talajra való, és van száraz talajra is.
A fufajok magnagysága eltéro, az 1 m2 -re kiszórandó mennyiség, amit az utasításon
feltüntetnek, és ezt be kell tartani. Lejtos területre, taposott részre kicsit
többet kell vetni. Szélcsendes idoben, nyirkos,
de szikkadt talajra vessünk. A fumagot vödörbe tegyük, mindig felkavarva marokba
fogjuk, majd lendületesen, ujjunkkal pengetve szórjuk a területre. A kiszárított
mennyiségnek nagyobb részét szórjuk
ki, majd a maradékot a ritkásabb helyre rávetjük. Kellemetlen, ha a suru vetés
miatt csak a terület egy részére elég a mag.
Vetés után gereblyével finoman bedolgozzuk a fumagot úgy, hogy ne maradjon
a felszínen. Ezután hengerrel tömörítünk. Kis területen lapáttal, taposódeszkával
is tömöríthetünk. Sáros talajon a henger
felszedi a fumagot, ezért csak szikkadt talajra vessünk! Ha rendszeresen tudunk
öntözni, akkor finoman permetezve öntözzük be a vetést, ha nem, akkor várjunk
az esore.
A szeptemberi füvesítést október közepén-végén kaszáljuk le, amikor a fu 8-10 cm-es lesz. A ráhullott lombot lombsöpruvel távolítsuk el. Esos idoben még ne menjünk a gyepre. Tavasszal erosen gereblyézzük át, majd tömörítsük, hengerezzük le a területet. Ebbol nyárra a második kaszálás után már jól használható gyepet kapunk. A tavaszi vetés ideje március vége - április. Ahhoz osszel kell felásni a területet és tavasszal elkészíteni a magágyat. Száraz tavaszon többet kell öntözni.
A gyepet mindig idoben kaszáljuk, ne hagyjuk 12-15 cm- nél magasabbra, vagy
magba menni, mert kiöregszik, kiritkul. Öntözni ritkábban, de nagyobb vízadaggal
kell, annyira, hogy ne álljon meg a víz. A
tápanyagot komposzttal, mutrágyákkal pótoljuk. Tavasszal-nyár elején nitrogén
tartalmú mutrágyát szórjunk, amit beöntözünk, osszel-télen pedig foszfor- és
káliumtartalmú mutrágyát, csomómentesen, finom sózásszeruen kiszórva.
Kaszálásnál az út mentén, a virágágyás szélén a szegélyt is nyírjuk. Fák-bokrok körül 30-40 cm átméroben kis tányért kapáljunk, amit osszel felásunk. A gyepben kikelo gyomokat hegyes szerszámmal kibökjük. Az oszi lombgereblyézésrol ne feledkezzünk el, mert alatta kipusztul a fu. Tavasszal az eros gereblyézés és hengerezés se maradjon el. A jól telepített gyep 6-10 évig is fennmaradhat, ha az ápolása is megfelelo.
Buzás László
A gyertyán nem igényel túl sok tápanyagot. Viszont a szárazságot nem nagyon
szereti. Ezért inkább csak az ország csapadékosabb, párásabb, erdősebb vidékén
lesz igazán szép. (Dél- és Nyugat-Dunántúl, Magyar Középhegység és környéke)
A fagyal is elég szép és jól bírja a szárazságot.
Hát, metszeni nem lehet írásból megtanulni! Csak néhány alapelvet tudok átadni.
A barkafűz metszéséről írtam a 99/39. héten.
A 2000/7. héten pedig képekkel illusztrálva írtam a cserjék metszéséről.
Az orgona metszéséről a 2000/13. héten.
Sokszor írtam már a témáról, nézz utána az általános témakeresőben.
Sok módszert ajánlottam, sajnos nincs tuti.
Nagyon sokféle melegágy és üvegház van. Gondolom a házi elkészítésű változatokra
gondolsz.
Sajnos nincs részletes technológiai leírásom. Ezért csak néhány alapelvet írok
le.
A melegágy lényege egy kb. 150 cm széles, 20-30 cm magas fa vagy betonkeret,
melyet levehető ablakszerű üveggel takarnak. Már kevés helyen használják, nálunk
ritka alpesi és egyéb
évelők nevelésére használjuk.
A biofűtéses melegágy lényege a jó, éretlen szalmás ló- ennek hiányában marhatrágya. Ezt min. 30 cm vastagságban a melegágy aljára tömörítik, erre 20 cm jó minőségű komposzt, vagy tőzeges föld kerül. A talaj átmelegedése után lehet vetni.
Üvegházat sokmindenből lehet csinálni, vasból könnyűfémből, fából... Régebben
földbe ásták az oldalfalait, ma már fontosabb a jobb fényáteresztés és szellőztetés,
ezért csak kiemelteket csinálnak.
Egyébként sokféle műanyagból az üvegnél sokkal jobb hőszigetelést képesek elérni
a legkorszerűbb üvegházaknál.
Nyugodtan és bátran. Oda terelje ahova szeretné, máshonnan metssze vissza.
Nyugodtan metssze vissza, akár tőből is, ha nem túl erős.
HA már nagyon megerősödött és hiányozna akkor csak a csúcsát metssze vissza.
Teljes technológiákat nem szokásom megadni, de a retektermesztéshez képest
a főbb különbségeket szívesen kiemelem.
- Szigetelőtávolság kell más retekfajtáktól az idegenmegporzás miatt, ami 800
méter.
- Nehezen tisztítható gyomnövénymagokkal keveredhet, ezért ezeket fokozottan
irtani kell: repcsényretek (ez nem lehet benne), vadrepce, apró szulák, borsmustár,
fogas gomorka.
- Szelekciót kell alkalmazni dugványnál a gumók kifejlődésekor, átültetésre
kerülő és téli tárolású dugványnál a kiültetés előtt, a virágzásban és az érés
kezdetén. Ilyenkor a fajtára nem jellemző jegyeket viselő egyedeket eltávolítjuk.
- Teljes érésben aratható, mert nem pereg.
- Magtermés: 200-600 kg/ha.
Hogyha szabályos, rendszeresen nyírott sövényt szeretne akkor a fagyal, mezei
juhar, Leyland ciprus nő a leggyorsabban.
Ha nem akarja rendszeresen nyírni akkor szabadonnövő sövényt is választhat.
Erre az előzőeken felül alkalmas még a lepényfa (Gleditsia), narancseper (Maclura),
tatárlonc (Lonicera tatarica), jezsámen (Philadelphus), rózsalonc (Weigela),
gyöngyvirágcserje (Deutzia).
A tűztövis is jó, de kicsit alacsonyabb és talán lassabban nő.
Ha nem sikerül a nagyobb virágboltokban akkor ajánlom a nagyobb dísznövény
kiállításokat, pl. az őszi
szigetszentmiklósin biztosan vásárolhatsz, de az április végi Villányi útin
is (volt Kertészeti Egyetem).
Egyébként ajánlom a Rappai Egzotikusnövény-kertészet honlapját is, bár húsevő
növényt nem találtam rajta http://members.tripod.com/~huflorix/rappai.htm
A Kieffer körte hazánkban régebben főleg a Duna-Tisza közén termesztett amerikai
fajta.
A fajtaismertető szerint "gyümölcsminősége nem kielégítő, áruértéke gyenge".
Valószínűleg ezért szorult ki a termesztésből és már jó ideje nem szerepel a
szaporítható fajták között.
Ajánlom, hogy szemezzen akár erdőben gyűjtött vadkörte alanyra, vagy nemes körtefájának
egy-egy vázágát is átolthatja.
Elég válogatós.
A közömbös kémhatású, középkötött vagy kötött talajt szereti.
Nem szokták frissen istállótrágyázott talajba vetni (de lehet, csak nem annyira
igényli, mint pl. a kabakosok), de azért tápanyagigényes. Vetés előtt adjál
pétisót 2-3 g/m2 mennyiségben. Foszfort és káliumot pedig ősszel.
Homokon csak öntözéssel próbálkozz vele!
A lóbab barna vagy fekete színű, nem olyan szabályos bab alakú, inkább gömbölyded-kockás.
Nem olyan talajigényes, a semleges vagy meszesebb talajokat kedveli. Igaz, hogy
jól ez is csak elegendő víz mellett terem.
Tápanyagigénye hasonló a közönséges babhoz.
Egyébként régen babon a lóbabot értették, mivel a középkorban Európában még
csak ezt termesztették.
A lóbabról részletes leírás és kép van a
http://omega.kee.hu/mzg/lobab1.htm és a
http://ikta.date.hu/SZAKTAN/DATE/NYIREGYH/NEMESIT/lobab/Lobab.htm oldalon.
- A sikértartalomról amit írtam szó szerint igaz: jóval magasabb, de maga
a sikér rosszabb minőségű. (Ez nem egy molekula, hanem egy nagyon bonyolult
anyagcsoport, talán a humuszhoz lehetne hasonlítani ami szintén sokféle lehet.
Céltól függően nem a mennyisége a döntő, hanem a minősége. Pl. rétest inkább
hagyományos búzából készíts!
- Egy szinte biztos beszerzési módot tudok: a biokultúra újságban úgy tudom
ingyen hirdethetsz és biztos kapsz ajánlatot. Vagy érdeklődj kimondottan bioboltokban.
- Terméseredménye a termőhely mellett attól függően is nagyon eltérő, hogy újabban
nemesített fajtát
választasz, vagy régebbieket. Ez utóbbiak max. 3-4 t/ha-t adnak, míg pl. az
új magyar nemesítésű ÖKO 10 olyan, - akár a közönséges búzáét is meghaladó -
termést produkál, hogy egyes biokertészek számára már tönköly volta is gyanús.
Úgy tudom Magyarországon nincsenek forgalomban mohairtó szerek, külföldön
a "Lawn Sand" és a "Velvas" erre valók.
A Lawn Sand vas-szulfát és ammónium-szulfát tartalmú, tehát elég veszélyes szerek,
a finom füveket könnyen kiégetik, viszont rengeteg gyomféle ellen használhatók,
így mohák ellen is.
Hosszú távon megelőzni kell a bajt.
- Rendszeres tavaszi, nyár eleji tápanyagutánpótlás.
- Se túl mélyen, se túl magasan ne vágjuk a gyepet, mert kiritkul.
- Csökkentsük az árnyékot.
- Levegőztessük a gyepet (kölcsönözhető gép e célra).
- Ősszel szórjunk talajkeveréket a gyepre.
- Erősen savanyú talajon meszezzünk, de ne vigyük túlzásba, mert a gyep is az
enyhén savanyú talajokat kedveli.
- Nedves, nyirkos, agyagos talajba fűtelepítés előtt keverjünk lazítóanyagokat,
tőzeget, komposztot,
istállótrágyát, homokot.
- Nyáron rendszeresen öntözzük a gyepet, mert különben
kiritkul és ősszel tele lesz mohával.